Мова - це кров, що оббiгає тiло нацiї. Виточи кров - умре нацiя.
[Юлiан Дзерович]

РЕКЛАМА

Останні новини

Написав Олексій 16-08-2015
2015-08-16-09-10-13Коли певною мовою перестають спілкуватися діти — це свідчить про серйозну загрозу...
Написав Анатолій Пікуль 04-09-2013
-revolution-ukraine- Багато хто з нас розуміє, що щось у нашій країні йде не так. Але не знає, як цьому...
Написав Ольга Пугач 06-11-2012
2012-11-13-14-03-20 Пам’яті Ростислава Івановича ДОЦЕНКА – письменника, перекладача,...
Написав КУЦЕНКО Григорій Петрович 26-10-2012
-75- 75 РОКІВ ТОМУ. 27 (13 за старим стилем) жовтня 1937 р. САНДАРМОХ...
Написав Тарас Ковальський 06-04-2012
-lr Ретроспектива почнеться 26 квітня 2012 року Показ фільмів режисера Івана...
Написав Тарас Ковальський 06-04-2012
2012-04-06-17-06-00 Незважаючи на поширене переконання «Кіно – вигадка, яка не впливає безпосередньо...
Написав Тарас Ковальський 28-03-2012
-c------- Сайт www.inthefog-movie.com розповідає про другий ігровий фільм режисера Сергія Лозниці,...
Написав Тарас Ковальський 15-03-2012
l-r---- 14 березня 2012 року (в середу) «Україна молода» опублікувала матеріал Валерія...
Написав Тарас Ковальський 27-02-2012
l-r- В лютому 2012 року в науковий обіг надійшла книга відомого мистецтвознавця Миколи...
Написав Ольга Пугач 26-02-2012
2012-02-26-20-02-44 Було це у перші роки відновлення української незалежності. У пошуках сонця та...
Написав Новинар 22-02-2012
q-140q- "Чардинін 140" – серія ретроспективних показів формату "німе кіно + жива музика", у...
Написав Тарас Ковальський 08-02-2012
stus-i-vinnychyna У свідомості багатьох Василь Стус народжений  і вихований Донеччиною, її...
Написав Новинар 06-02-2012
-q-q Запрошуємо на прем’єрний показ документального фільму Віталія...
Написав Ольга Пугач 04-02-2012
2012-02-04-18-36-25 Шановне товариство! Пропонуємо вам познайомитись з однією з багаточисельних...
Написав Новинар 03-04-2011
2011-12-08-16-15-05   В Україні про вердикт Венеціанської комісії щодо коаліційного...
Ласкаво просимо, госте!
Ім'я користувача Пароль: Запам'ятати мене

Твоє здоров`я - поради лікаря
(1 чол.) (1) гість
  • Сторінка:
  • 1

ТЕМА: Твоє здоров`я - поради лікаря

Твоє здоров`я - поради лікаря 15 року, 12 міс. тому #606

  • sofija
  • Поза форумом
  • Fresh Boarder
  • Постів: 14
  • Репутація: 0
Твоє здоров`я - поради лікаряЗореслава Шкіряк- Нижник,професор Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України
Тривалі роки радянської доби фальсифікували, спотворили і стандарти маскулинності (латинське маскулінус означає чоловічий), й ідеї емансипації. У хлопчиків виховували, заохочували прояви
пасивності, стримання, залежності, слухняності, що гальмувало вияви самостійності, ініціативи, рішучості, першенства- Адамових рис. Радянська Єва стала “емансипованою” за рахунок набуття маскулинних якостей, оволодіваючи чоловічими професіями (лозунг “Дівчата- на трактор!”), навичками громадської роботи, тяжко працюючи на маломеханізованих роботах. А ще не так давно суспільство поставало проти природньої ролі жінки бути передусім матір'ю, охоронницею домашнього вогню, Берегинею роду! Та хіба й сьогодні ми вже цього позбулися?

Славетний педагог В. Сухомлинський неодноразово повторював усно й письмово: дівчаток і хлопчиків неможливо навчити всіх професій, бо їх десятки тисяч, а ось професій чоловіка і дружини, батьків і матерів навчити необхідно, бо ними стають всі. Мав він на увазі статеве і духовне виховання виховання. І дуже шкода, що до його мудрих слів довго не хотіли прислухатися. Отож і маємо: низьку духовну, статеву, загальну культуру, ранні і випадкові статеві зв'язки, небажані вагітності й часті аборти, серйозні порушення репродуктивного здоров'я, народження дітей-підлітками, а то й дітьми, нестабільність шлюбів, трагедій формальної сім'ї, горе сирітських дітей. А жахливі випадки фізичної наруги над дітьми, побоїв до смерті? А насильство на соціальному ґрунті, венеричні захворювання, навала ВІЛ та СНІДу?
Довго сором'язливо відмахуючись від цього питання, ми лиш недавно, нібито дещо повернулися до нього, визнавали необхідність гендерного, статевого виховання, навіть взялись за нього. Але-як?! Безсистемно, безадресно, а головне -без уміння, з притаманним нам принципом крайнощів. Якщо колись на тему сексу було накладено вето, то нині-повна свобода: відео, телебачення, “література” на кожному кроці, календарі, анекдоти, ширвжиткові речі, тощо-встигай лиш переварювати.
З розвоєм України як суверенної демократичної держави сексуальне, себто, статеве виховання молодого покоління, як важливої складової загальної культури та духовності, стає в один стрій з проблемами економіки, екології, політики. Бо ж воно забезпечує Майбутнє.
Справа статевого виховання- дуже непроста та дуже делікатна. Ми базуємося на національній традиції статевого виховання молоді, а воно ніколи не спрямовувалося на ницість,брутальність, на буденність сексу і плоті, на обмеження стосунків між чоловіком і жінкою лиш для задоволення статевого потягу.
Навпаки, українцям завжди були притаманні цнотливість і кохання як першооснова союзу статтей, вірність та однолюбством, культ повної сім'ї з ненькою та татом, з возвеличенням родинного начала, що ґрунтуються на моральній приязні та довірі. Будемо відверті- вони завжди були підвалинами культури нашої нації, а ми їх потроху стали втрачати. Повернути їх- не тільки наше щире прагнення, але й вважаю, життєва вже необхідність.
Тривалі роки радянської доби фальсифікували, спотворили і стандарти маскулинності (латинське маскулінус означає чоловічий), й ідеї емансипації. У хлопчиків виховували, заохочували прояви пасивності, стримання, залежності, слухняності, що гальмувало вияви самостійності, ініціативи, рішучості, першенства- Адамових рис. Радянська Єва стала “емансипованою” за рахунок набуття маскулинних якостей, оволодіваючи чоловічими професіями (лозунг “Дівчата- на трактор!”), навичками громадської роботи, тяжко працюючи на маломеханізованих роботах. А ще не так давно суспільство поставало проти природньої ролі жінки бути передусім матір'ю, Охоронницею домашнього вогню, Берегинею роду! Та хіба й сьогодні ми вже цього позбулися?
Думаю, що дуже важливо є повернути нашим дітям дану їм Богом і природою стать. Хлопчика треба виховувати першопроходцем, дослідником, захисником, годувальником, добутником, сприяти виробленню твердості характеру, витривалості, позиції обов'язку, служіння Державі, сім'ї, вірності слову, набуттю сили, мужності. У дівчинці від колиски треба бачити майбутню маму- ніжну, лагідну, турботливу, всепрощаючу, втішницю, виховувати її господинею, бережливою. Разом з цими рисами мають виховуватися і розуміння статевих відмінностей, відповідальності перед суспільством і родиною, перед майбутнім.
Змістом статевого виховання, на моє переконання, повинно бути об'єктивність, правдивість, науковість всього, пов'язаного з народженням людини, інтимними стосунками: формування позитивного ставлення до проблем сексуальності, сім'ї, кохання, турботи про ближнього, адресність сексуального виховання конкретним віковим можливостям дітей, авторитетність джерел сексуальної освіти для запобігання брутальності та вульгаризації змісту інформації, відсутність елементів сексуальної стимуляції поведінки дитини (на цьому хочу наголосити особливо, адже нині статеве виховання, якщо його можна так називати, носить саме стимулюючий характер); послідовність і системність статевої освіти; нарешті- національний компонент змісту статевого виховання. Хай останнє Вас не дивує. Хтось може заперечити, мовляв, секс- народження дітей, сім'ї-це загальнолюдські явища, що мають багато спільного, незважаючи на відмінність націй і народів. Але ж у кожного народу склалися свої традиції, свої підходи. Є свої звичаї, свої установлення, свої символи і в народу українського. Де ще є вечорниці, вечори на Івана Купала, ворожіння на Андрія, рушники-дарунки, сексуальні приваби танцю, темпераментного різнокольорового національного вбрання та багато іншого, крім як в українців? А традиції дошлюбної цнотливості? А лебедина вірність подружжя-до смертоньки-розлучниці? А ота ніжність неньки до своїх діток, а потім- турботливість дітей за свої батьків? Усе це колись змалечку виховувалося з покоління в покоління, озивалося в нащадках. Чи не тому наше суспільство стало нині таким грубим безсердечним, що ми ж дуже багато втратили з тих традицій? Чи варто повернутися до них? Повернутися до нашої духовності? Яка завжди давала силу і дух, любов і бобробуту, вміння перебороти труднощі, шанувати родину і понад усе любити Бога, Україну і своє Дитя. Повернімося ж, доки не пізно...
  • Сторінка:
  • 1
Час створення сторінки: 0.23 секунд

Просвітянські видання

Василь Чепурний

Акурайку

Категорія: Просвітянські видання

Максим Рильський, Максим Рильський

Життя духовного основа

Категорія: Просвітянські видання

Ніна Солтановська, Ніна Солтановська

"Хто ми?"

Категорія: Просвітянські видання

Ніна Вітушко, Ніна Вітушко

"Просвіта" - наша доля

Категорія: Просвітянські видання


Книги ВЦ "Просвіта"

Цей день в українській історії

27 липня 1657
Помер Богдан Хмельницький
гетьман України
Переглянути всі події.

Авторські блоги

Друзі сайту

Всеукраїнська тижнева газета Сіверщина Молода Просвіта
МВарта Просвіта
НСПУ Портал Українців Одещини

©2007 - 2024 Вільний просвітянський портал "Просвітянин". Всі права захищено.
Дизайн розроблено Avis. Кооринатор сайту - Ольга Пугач. Адміністратор - Анатолій Пікуль
Hosted by OpenPortal
Вся інформація, що розміщена на сайті, взята з відкритих джерел.
[Vox.com.ua] 
Портал українця